Ordförande har ordet !

Nu är kulan i luften igen….

 

Jo jag vet att det är ett uttryck från fotbollens värld, men den kan väl användas av oss golfare också. Varför jag är lite fotbolls influerad idag kan bero på att jag skriver detta brev på tåget på väg hem efter att ha varit på Golfförbundets golfting och förbundsmöte i dagarna två. Mötesordförande under själva förbundsmötet var fotbollsförbundets ordförande och självklart informerade han även lite om fotbollens värld.

 

Det var ett mycket positivt möte, som präglades av optimism över golfens utveckling. Under första dagen diskuterades målplanen för de kommande åren. Förbundet har tagit fram ett mycket bra material, men vi skall ha klart för oss att förbundet endast kan visa vägen och inspirera, men det egentliga arbetet måste göras ute i klubbarna.

 

Vid mötet valdes ny förbundsordförande. Den nya ordföranden heter Maria Möller. Maria är vice VD och förhandlingschef/chefsjurist på SLA. SLA är arbetsgivarorganisationen för ”de gröna näringarna” (Skog, jordbruk, djursjukvård, golf, trädgårdar mm) Hon blir den första kvinnan i denna rollen. Hon är under 40 år. Med andra ord vi har fått en relativt ung, kompetent kvinna på denna viktiga post. Det bådar gott för golfen!

 

Hur gick då vårt eget årsmöte den 6 april? Jo tack det gick alldeles ypperligt och vi hade glädjen att hälsa två nya välkomna till styrelsearbetet. De som nu valdes in som nya suppleanter är Matz Andersson, som förutom detta uppdrag har på ett förtjänstfullt sätt engagerat sig i sponsorkommittén. Hans stora kontaktnät kommer att komma till stor nytta för oss. Den andre som nyvaldes är Rickard Grügiel. Rickard är präst så förhoppningsvis kan vi få ännu bättre kontakt med högre makter nu.

 

Jag brukar ju säga att jag är stolt när jag skriver mina ordförandebrev, men denna gången är jag faktiskt lite generad. Orsaken till detta är att Golfförbundet driver projektet 50/50 för att öka antalet och andelen kvinnor i våra föreningar. Förra året drev man ett pilotprojekt med åtta pilotklubbar och nu skall man sätta igång, på grundval av erfarenheterna i pilotprojektet, en utbildning för 50 nya klubbar i detta. Vi är inte med i detta. Vi anmälde inte ens intresse för att delta. Det gör mig lite generad. Vi bör ligga i framkant för att få mer jämställda klubbar. Orsaken till att vi inte är med är att vi inte har någon projektansvarig för detta. Se detta som en efterlysning. Du som vill jobba för att öka jämställdheten i klubben ta kontakt med mig. Det behöver absolut inte vara någon som är medlem i styrelsen eller redan har annat förtroendeuppdrag i klubben. Självklart kan det lika väl vara en kvinna som man. Nu hoppas jag att det finns någon som tycker att det är viktigt och kul att jobba med denna frågan att få en mer jämställd klubb.

 

April blev ingen kul månad ur golfsynpunkt beroende på vädret. Det är inte så roligt att gå ut och spela när man mer eller mindre håller på att frysa ihjäl. OK. Nu glömmer vi april och ser istället fram mot maj. Då kommer säkert värmen. Sen kan man ju vara lite förvånad över att både fairway och greener är så bra trots den kyliga väderleken. Hur bra ska det då inte bli när växtligheten kommer igång på allvar. När det nu börjar växa ordentligt kommer ni trots detta inte behöva svära över att bollar försvinner på kullen till höger om greenen på hål nio. Den kommer att klippas som semiruff. Detta kommer säkert att snabba upp spelet åtskilligt på det hållet.

 

På tal om att snabba upp spelet så läste jag i senaste numret av Svensk Golf om de föreslagna nya reglerna. Jag tycker att det verkar jättebra med en förenkling av det idag lite snåriga regelverket. Själv har jag aldrig förstått varför man skall få plikt om man träffar flaggan när man puttar på green. Tiderna förändras och då måste golfen och dess regelverk också anpassas.

 

Du som är företagare och läser detta har du sett att SEB har reklam i hålkopparna på hål 1 – 9. Tänk dig själv vi har ca 30 000 ronder per år och på nio hål ger detta en exponering inte mindre än vid 270 000 tillfällen. Har du råd att missa denna chans till exponering? Hör av dig så fixar vi snabbt din logga på de kvarvarande hålen.

 

Jag såg på klubbens Facebooksida att någon annan påpekat oskicket med att kasta fimpar och snuspåsar på marken. Skönt att någon annan skrev det så slipper jag tjata om det igen.
Jag brukar inte vara så personlig i dessa brev, men nu skall jag göra ett undantag. Vet ni vad jag gjorde i veckan? Jo jag köpte en robotklippare till gräsmattan därhemma. Jag är jätteglad för den, men å andra sidan är jag lika glad för att vi inte har robotklippare ute på klubben utan att våra gräsytor sköts av Sebastian Styrell och hans banarbetare. Dels är dom mycket trevligare att prata med än en robot och så gör dom ett otroligt bra jobb. Vi är många som njuter av resultatet av ert arbete.

 

Det här brevet blir lite för långt, men jag måste ändå skriva någon om Golfens Dag som vi och Sveriges övriga klubbar har den 20 maj. Vi kommer även att denna dag fira vårt 25-års jubileum. Självklart skall du komma till klubben den dagen, men det är inte nog med det. Du skall bjuda med någon av dina vänner, som ännu inte spelar golf och ge nya människor möjligheten att upptäcka glädjen, naturupplevelsen och den sociala gemenskapen, som vi erbjuder ute hos oss.

 

C.-G. Göthe Ordförande